Tekniska egenskaper
Egenskaper |
Provnings-metoder |
Enhet |
Poly- styren |
Poly- amid |
Makro-lon |
Glasfylld polyamid |
Poly-propen |
Densitet |
ASTM D 792, DIN 53479 SIS 200307, ISO/R 1183 |
g/cm3 |
1,05 |
1,13 |
1,02 |
1,36 |
0,93 |
Vattenabsorp-tion, 23°C |
ASTM D 570, DIN 53475 SIS 161161, ISO/R 62 |
% x 10 |
0,3-0,5 |
25-30 |
0,1 |
1,0 |
1,1 |
Kultrycks-hårdhet, 60 s |
DIN 53456 |
Kp/cm2 x10 2 |
11,5 |
7 |
9,5 |
17 |
6,5 |
Draghåll- fasthet |
ASTM D 638, DIN 53455, ISO/R 527 |
Kp/cm2 x10 2 |
6,5 |
4 |
>6 |
8,5 |
3,2 |
Böjbrott- gräns |
ASTM D 790, DIN 53452, SIS 200311, ISO R 178 |
Kp/cm2 x10 2 |
9-11 |
5 |
9 |
14 |
4,5 |
Formbeständig- hetstemperatur |
ASTM D 648,DIN 53461,SIS 161414, ISO/R 75 |
°C |
66-95 |
80 |
138 |
180 |
55-60 |
Resistans |
ASTM D 257, DIN 53482, IEC Publ 167 |
ohm |
1015 |
1013 |
>1015 |
7,1014 |
1013 |
Elektrisk hållfasthet |
ASTM D 149, DIN 53481, SIS 200303, IEC Publ 243 |
kV/mm |
>50 |
12-20 |
35 |
26 |
>50 |
Beständighet mot kemikalier
Kemikalie |
Polystyren |
Polyamid |
Makrolon |
Glasfylld polyamid |
Polypropen |
Bensin |
- |
+ |
+ |
+ |
0 |
Vegetabiliska fetter |
0 |
+ |
+ |
+ |
0 |
Saltsyra 30% |
+ |
- |
+ |
- |
+ |
Svavelsyra 10% |
+ |
- |
+ |
+ |
+ |
Salpetersyra 10% |
+ |
- |
+ |
- |
+ |
Brännbarhet |
- |
- |
+ |
0 |
- |
+= beständig, 0= begränsad beständighet, - = ej beständig
Skilda miljöer har olika inverkan på all material. Rådgör därför gärna med oss om ni har speciella omgivningsfaktorer (starka kemikalier etc.). Gängorna överensstämmer med SEN R 24 10 17, DIN 46 320, UTE C 63 022 och SFS 2195. Makrolonen är svart eller normerat europagrå (elektrogrå) enligt RAL 7035.